Безплатен телефон 0800 900 25

Данъчните облекчения за млади семейства с ипотека остават

Публикувана на 22.01.2016

22.10.2013

 Данъчните облекчения за млади семейства с ипотека се запазват и се разширява техният обхват, прие на първо четене парламентът. Със 108 гласа "за", 1 "против" и 47 въздържали се депутатите одобриха изменения в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2014 г., съобщи БТА. 
 
С измененията се предоставя възможност данъчното облекчение за млади семейства да се ползва и от чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в държава-членка на Европейския съюз, или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.
 
Данъчното облекчение важи за семейства до 35 г. с ипотечен кредит за единственото им жилище. Предложението за разширяване обхвата на данъчното облекчение за млади семейства е свързано с открита процедура по нарушение на правото на Европейския съюз от Европейската комисия. Според ЕК данъчното облекчение за млади семейства създава преференциално данъчно третиране на доходите, придобити от местни за България физически лица, спрямо такива, които, въпреки че получават по-голяма част от доходите си в България, са установени за данъчни цели в друга държава - членка на ЕС, се посочва в мотивите към законопроекта.
 
Корнелия Нинова (Коалиция за България) посочи, че първоначално предложението на Министерството на финансите е било да отпадне въобще облекчението за млади семейства. Сега се предлага това облекчение да бъде въведено на равноправна основа и за млади семейства на европейски граждани.
 
Гинче Караминова от ГЕРБ отбеляза, че ГЕРБ ще подкрепят законопроекта като цяло, но също имат предложения, които ще направят между първо и второ четене.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени