Безплатен телефон 0800 900 25

Инвеститорите в имоти са склонни да поемат повече рискове

Публикувана на 22.01.2016

06.12.2013

В глобален мащаб апетитът за риск на инвеститорите в имоти се засилва. Това се посочва в анализ на консултантската компания Colliers International, която е изследвала нагласите на играчите на пазара за 2014 г.
 
Очаква се вложенията в недвижими имоти да продължат да се увеличават през следващата година. Търсената възвръщаемост от инвестициите същевременно се запазва на стабилни равнища от порядъка на 5-10%, но не липсват амбиции за доходност от над 10-15%. Инвеститорите в Латинска Америка и Азия търсят възвръщаемост 15-20%, сочат резултатите от проучването на компанията.
 
Инвеститорите в имоти продължават да наблюдават макроикономическите показатели, които са сред водещите фактори за вземането на решение за вложения в даден регион. Отчитат се още политическите рискове, демографската среда, данъците, валутните рискове, както и прозрачността на администрацията.
 
В глобален план инвеститорите в имоти планират експанзия – 70 на сто от анкетираните планират разширяване на портфейлите през следващата година, посочва се в доклада. Най-амбициозни в плановете си за експанзия са американските купувачи, които се насочват към пазарите в Европа, Азия и Южна Америка.
 
Същевременно, въпреки разширяването на рисковия фокус, интересът на инвеститорите остава концентриран върху основните активи на водещите пазари. Вече се усеща недостиг на първокласни активи, което засилва конкуренцията на стабилните пазари. Това води и до промяна в стратегиите на повечето инвеститори – те възприемат по-опортюнистични стратегии на сигурните пазари, какъвто е Великобритания например.
 
Най-оптимистично настроени за пазара през следващата година са американските инвеститори – 60 на сто от анкетираните очакват подобряване на пазара през следващата година срещу 57% от инвеститорите от Европа, 47% - от Китай, и 41% - от Близкия Изток.
 
Офис площите остават най-предпочитания от инвеститорите актив. Осезаемо обаче се забелязва засилване на интереса към индустриалните и логистични площи.
 
Над две трети от инвеститорите продължават да разчитат на дългово финансиране за инвестициите в имоти. Почти половината от анкетираните обаче заявяват, че очакват цената на дълга да се повиши, а останалите – да остане стабилна.
 
Почти всички респонденти определят паричната политика на Федералния резерв на САЩ като ключов фактор, който влияе на пазара.
 
Като основно предизвикателство пред инвеститорите през 2014 г. се очертава недостигът на качествени активи, без значение дали става въпрос за местните инвеститори или за по-големите играчи, посочва се в доклада. Второто предизвикателство е финансирането – въпреки че се забелязва интерес на банките да се завърнат на пазара на имоти, обемът на кредитирането за инвеститорите в недвижимости остава силно свит.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени