Безплатен телефон 0800 900 25

Планира се пълна промяна за центъра на София

Публикувана на 22.01.2016

13.12.2013

 Архитекти мислят нови визии за центъра на София. Отдел „Архитектура и градоустройство“ в Столичната община провежда конкурс, резултатите от който ще са готови към края на януари.
 
До момента има постъпили 39 предложения за преобразяване на централните райони на столицата. Главният архитект Петър Диков признава обаче, че някои от тях са скъпи и неизпълними.
 
„Ще спечелят проектите, които са намерили разумния баланс между естетика, цена и функционалност", коментира Диков пред bTV.
 
Една от лансираните идеи е да се изгради градски плаж край Перловската река, както и амфитеатър и ледена пързалка в пешеходната зона между двете платна на бул. "Христо и Евлоги Георгиеви".
 
Има предложение и за голям фонтан пред Националната художествена галерия, както и за езерце с лилии в градинката на Кристал. Там се предлага също да се изгради амфитеатър и сцена за културни мероприятия.
 
Предвижда се и преобразяване на ул. „Граф Игнатиев“. Един от проектите предлага да се изградят нови трамвайни линии с шумоизолиращи материали, по които да се движи атракционен ретротрамвай.
 
За кулата зад Военния клуб пък се предлага да бъде изградена обсерватория, която да бъде модерен арт център в полуподземна сграда, покрита с градина. За пространството около Народното събрание и храм-паметника „Александър Невски“ се предлага да бъде превърнато в пешеходна зона и парк.
 
По думите на Петър Диков София в момента има „мърляв, неорганизиран вид и създава повече впечатление на ориенталски град“. Амбицията на общината е София да се превърне в модерна европейска столица.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени