Безплатен телефон 0800 900 25

Инвестициите в бизнес имоти в Европа продължават да нарастват

Публикувана на 22.01.2016

14.12.2013

Над 30 млрд. евро са достигнали инвестициите в бизнес имоти в Европа през третото тримесечие, сочат данни на консултантската компания Savills. От началото на годината до края на септември инвестициите са общо 80,6 млрд. евро, което е с 13 на сто повече спрямо първите девет месеца на миналата година.
 
Най-сериозна остава активността на инвеститорите във Великобритания, Германия и Франция – трите държави са привлекли 83% от общия обем инвестиции в бизнес имоти в Европа.
 
За пето поредно тримесечие се отчита спад на доходността от първокласните бизнес имоти, посочва се още в доклада на компанията. Средната доходност е паднала до 4,89%, като основно понижението се движи от Дъблин, Амстердам и германските градове, интересът към които рязко нарасна през последните няколко тримесечия.
 
Инвеститорите все повече търсят възможности извън основните пазари, което стеснява разликата в доходността от инвестициите на водещите и на периферните пазари в Европа.
 
Делът на трансграничните инвестиции на европейския пазар на бизнес имоти достига 45% през третото тримесечие. Той обаче варира рязко в отделните държави – най-висок е в Италия (89% от всички инвестиции в бизнес имоти в страната), където чуждите инвеститори търсят подценени активи, следвана от Полша (85%), която е притегателен център за инвестиции в строителството.
 
Най-нисък е делът на трансграничните инвестиции в Швеция (8 на сто), отчитат консултантите.
 
Като цяло обаче Великобритания и Германия са привлекли основния дял от транграничните инвестиции в бизнес имоти на европейския пазар като цяло – близо 70 на сто. Все пак Германия остава пазар, предпочитан предимно от вътрешните инвеститори в бизнес имоти, но статутът на страната като безопасна дестинация привлича все повече чужди играчи.
 
Делът на чуждите инвеститори на британския пазар вече почти достига 50 на сто. Потокът от чужди инвестиции е насочен предимно към столицата Лондон, но се наблюдава активизиране и на по-нискорисковите регионални пазари.
 
Най-активни на европейския пазар на бизнес имоти са инвеститорите от Близкия Изток и Азиатско-тихоокеанския регион. Обикновено Великобритания е техният „вход“ към пазара на Стария континент, но много от тях вече се насочват към Франция, както и към затруднените периферни държави от еврозоната, където има богат избор от подценени активи.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени