Безплатен телефон 0800 900 25

Поляризацията на пазарите на офиси в Европа се задълбочава

Публикувана на 22.01.2016

08.01.2014

 Поляризацията между пазарите на офиси в Европа продължава да се задълбочава. Наемните цени в първокласния сегмент са поели в коренно различни посоки през последното тримесечие на 2013 г., сочат данни на консултантската компания Knight Frank.
 
За периода октомври-декември 2013 г. средният размер на наемите се е понижил с 0,4% до близо 511 евро на кв. м за година. Намалението обаче почти изцяло се определя от регистрирания спад от 6,3% на наемите на офиси в Париж. Търсенето във френската столица продължава да се свива заради слабата макроикономическа среда.
 
Под натиск са попаднали и офисите на първокласни офиси в Москва и Прага, посочва се в доклада на компанията.
 
Ръст на наемите на офиси е отчетен в Ситито на Лондон, както и в Уест Енд – съответно 4,5% и 2,6%, както и във Франкфурт – 1,3%.
 
На повечето пазари в Европа наемите на първокласни офиси остават или без промяна, или с минимални изменения, сочат данните на компанията.
 
Експертите очакват възстановяването на европейската икономика да подкрепи ръста на наемите на първокласните офиси през следващите тримесечия. Ясни, отчетливи и единни тенденции обаче не се очакват.
 
Най-добри перспективи за ръст на наемите има пред пазара в Дъблин, както и в Лондон и във водещите германски градове. В Париж се очаква наемните равнища да достигнат дъното. По-слаби са перспективите за растеж пред пазарите в Централна и Източна Европа, където предлагането продължава да нараства.
 
Компанията прогнозира, че ако през 2013 г. пазарите на офиси бяха основен двигател на възстановяването на пазара на бизнес имоти като цяло, през 2014 г. тази роля ще поемат индустриалните имоти и логистичните площи. Ръстовете на тези пазари продължават да се определят от експанзията на онлайн търговията – през 2013 г. делът на интернет продажбите вероятно е достигнал около 12 на сто от общия обем на продажбите.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени