Безплатен телефон 0800 900 25

Цените на жилищата в страната паднаха с още 1%

Публикувана на 22.01.2016

27.01.2014

След лекия ръст през пролетните месеци на миналата година през третото тримесечие цените на жилищата на българския пазар отново са тръгнали надолу, показват данните на Eurostat. Според тях в сравнение с предходните три месеца спадът за периода юли-септември е 1%, докато за същия период цените в ЕС са нараснали средно с 0.7%. Спрямо година назад през третото тримесечие жилищата в страната са поевтинели с 3%. Според данните това е и тримесечието с най-силно намаление на цените за годината.
Другите около нас
 
Според Eurostat най-голям спад в сравнение с второто тримесечие се наблюдава при жилищните цени в Словения – 4%. На годишна база обаче рекордьор по намаление на цените е новата страна - членка на ЕС, Хърватия, с 16.9% надолу. Като страната с най-силно поскъпване на жилищата през 2013 г. се очертава Естония. Там цените през юли-септември миналата година са нараснали с 5.3% в сравнение с второто тримесечие и с 11.1% спрямо година назад.
 
Като цяло страните в еврозоната отчитат по-слаб ръст на жилищните цени през третото тримесечие (0.6%) на фона на общия показател за ЕС – 0.7%. В същото време спадът на годишна база и в двата случая продължава, като за еврозоната той е 1.3%, докато общо за ЕС е 0.5%.
 
 
За България Данните на европейската статистика идват на фона на прогнозите за стабилизиране на жилищния пазар в страната. Според нея миналата пролет (второ тримесечие) цените на къщите и апартаментите в страната са отбелязали дори леко повишение от 0.5%, като в основата му бяха пазарите в София и някои от по-големите градове. За разлика от ценовия показател другият индикатор за пазара – броят на сделките с имоти, през миналата година е нараснал, макар и с умерени темпове. През първото полугодие на 2013 г. увеличението в сравнение със същия период на 2012 г. беше над 11%, докато за цялата година ръстът е едва 3%. Според Агенцията по вписванията през годината са продадени общо малко над 224 хил. имота.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени