Безплатен телефон 0800 900 25

Кризата в Крим може да раздвижи пазара на имоти по Черноморието

Публикувана на 22.01.2016

20.03.2014

Докато ЕС плаши с мерки срещу имуществото на богатите руснаци, средната класа в Русия също е притеснена за спестяванията си. Заради несигурността покрай конфликта в Украйна и обезценката на рублата много анализатори очакват тези средства да бъдат насочени към пазара на недвижими имоти. Това е изводът на участници в изложението "XII салон недвижимости Болгарии", което се проведе на 14 и 15 март в Москва. Според изпълнителния директор на инвестиционната компания Green Life Property Development Теофил Петров тази пролет ще е динамична за пазара на имоти по Черноморието, тъй като много от руските клиенти ще бързат да купят имот, за да сключат добри сделки. От посредническата агенция "Бългериан пропертис" също отбелязват продължаващ руски интерес към ваканционния пазар.
 
Реакция в Москва
"Обикновените хора в Москва не са притеснени от случващото се в Крим и са умерени оптимисти относно развитието на кризата в Украйна", коментира Теофил Петров. За купувачите от средната класа темите са по-скоро бъдещето на рублата и съдбата на част от руските банки. Особено притеснение буди обезценката на рублата, която само за последните три месеца загуби около 20% от стойността си. За имотните пазари, които разчитат на руските купувачи, това означава намалена покупателна способност на основните им клиенти. Оперативният директор на "Бългериан пропертис" Полина Стойкова също отбелязва силен интерес на руснаците към имоти в България след изложението в Москва. Според нея обезценяването на рублата може да доведе до натиск върху продажните цени. Като заявени огледи и очаквани сделки обаче картината е оптимистична.
 
На море за постоянно
Наблюденията на "Бългериан пропертис" са, че и тази година над 90% от запитванията на руските купувачи са за имоти по Черноморието. Интересът обаче се измества от ваканционния пазар към градски тип жилища – тенденция, която бе усетена още миналата година. Теофил Петров също отбелязва изместване на фокуса към имотите за постоянно живеене.
"Дори краткосрочните планове на руските купувачи да са да почиват в жилището, а не да се преселват у нас, тези, които активно търсят имот в България, предпочитат то да бъде в населено място, а не в класически курорт, и да бъде с потенциал за постоянно пребиваване", обобщи той. "Срещите на живо ни върнаха оптимизма, макар и умерен, за продажбите през настоящия активен сезон. По мои наблюдения само реална война може да промени драстично интереса", допълни Петров. По думите му московчани приемат присъединяването на Крим като естествен процес, който касае голямата политика, но не засяга ежедневието им. Затова и решенията им се основават единствено на прякото въздействие на всеки отделен фактор. Кризата с Украйна към момента не променя плановете им, нито се усеща настроение това да се случи.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени