Безплатен телефон 0800 900 25

Жилищният пазар се съживява

Публикувана на 22.01.2016

15.10.2014

Жилищният пазар в най-големите градове се съживява. За първи път от началото на кризата се увеличават както сделките с имоти, така и вписаните ипотеки, съобщава „Преса”.София диктува темпото. През третото тримесечие на 2014 г. в столицата са сключени 5063 покупко-продажби на всякакви имоти. Това е ръст с 12% спрямо същия период на м.г., сочат данни на Агенцията по вписванията.

За динамиката в жилищния сегмент най-добре говори броят на регистрираните нови ипотеки. През изминалото лято те са 2140, което е увеличение с 14%.

Имотният пазар в София не помни толкова силно трето тримесечие от 2007 г. насам, когато сделките набъбнаха с 20% спрямо предходното лято. Тогава обаче треската за имоти беше в разгара си и от юли до края на септември бяха сключени 10 792 прехвърляния - два пъти повече от сегашното ниво.

Добри новини идват и от Пловдив - сделките там растат с 8%, вписаните ипотеки - с 14%. В Бургас покупките намаляват с 10%, но ипотеките се увеличават с 10%. 

Вероятно това разминаване се дължи на отлива на руски клиенти, които плащат главно със собствени средства.

За оптимизма на имотния пазар причините са няколко - активизират се хората, които са отлагали дълго жилищните си нужди. Цените на апартаментите се запазват почти без промяна в последната година. И не на последно място - кризата с КТБ накара много хора да търсят различни варианти за убежище на свободните си пари.

Съживяването на жилищния пазар е важно за строителството и за икономиката. Щом сделките се увеличават, обикновено следва размразяване на строежите. 

Повечето експерти не очакват поскъпване на имотите в близките месеци, защото на пазара има предлагане. Дори и по време на кризата компаниите с опит не са спирали да строят кооперации.

blitz.bg

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени