Безплатен телефон 0800 900 25

Пазар на жилища? Само в най-големите градове

Публикувана на 22.01.2016

15.10.2014

Пазарът запазва относителната си стабилност благодарение на оживлението главно в София, Пловдив и по Черноморието, сочат данните на Агенцията по вписванията

Пазарът на имоти у нас действително бавно се възстановява, но само в най-големите градове на страната, потвърждават данните на Агенцията по вписванията за третото тримесечие. В областните центрове като цяло обаче пазарът изобщо не е в цветуща форма на фона на вътрешнополитическите и икономически проблеми на страната, обезлюдяването, високата безработица, влошените перспективи пред заетостта и ниските доходи.

Основният извод от данните е, че пазарът запазва относителната си стабилност благодарение на по-оживените сделки главно в София, Пловдив и по Черноморието.

Агенцията обаче обобщава данните и не разграничава отделните сегменти на пазара – жилищни и бизнес имоти, както и земеделска земя и парцели. Данните за ипотеките например, както и статистиката от службите по вписванията в големите градове, където преобладават сделките с жилища, дават относителната картина на жилищния пазар в страната.

През третото тримесечие са сключени общо 57 658 сделки с имоти, сочи статистиката на Агенцията. Спрямовторото тримесечие, когато са сключени малко над 54 500 сделки, се отчита ръст от 5 на сто, но на годишна база е отчетен спад от 3%. В областните градове (без София и София област, където пазарът стабилно върви нагоре) са сключени под 27 хил. сделки с имоти, което е с 2% по-малко на годишна база.

За първите девет месеца на годината продажбите на имоти в страната достигат близо 152 800, което е с над 4 на сто по-малко спрямо първите девет месеца на миналата година, показват още данните.

 

 

В столицата София са регистрирани над 5 хил. сделки с имоти в периода юли-септември, което е с 1,8% по-малко спрямо предходния тримесечен период, но с 11,5% повече спрямо третото тримесечие на миналата година. За деветмесечието продажбите са се увеличили с 5 на сто до 13 888 броя.

 

Столицата е и пазарът, където се наблюдава отчетлив, стабилен ръст на ипотечното кредитиране – с близо 8 на сто са се увеличили договорните ипотеки на годишна база през третото тримесечие, макар и за деветмесечието пазарът да остава сравнително стабилен с минимален спад от 0,3% на договорните ипотеки.

Периодът юли-септември се превръща в най-силното трето тримесечие за пазара на имоти в София от 2008 г. насам, отчитат от консултантската компания Bulgarian Properties. В продължение на вече 2 години наблюдаваме непрекъснато годишно нарастване на продажбите в София за всяко тримесечие, което показва, че възстановяването на пазара е устойчиво, допълват от компанията.

В Пловдив пазарът също се възстановява с умерени темпове – за тримесечието ръстът на сделките достига 8%, на годишна база – 7,6%, а за деветмесечието спрямо първите девет месеца на миналата година – близо 2%. При ипотечното кредитиране обаче тенденциите са по-скоро негативни – за тримесечието спадът е 5,6%, за деветмесечието – 2%. На годишна база е отчетен ръст на договорните ипотеки под процент.

Пазарът във Варна продължава силното си представяне, докато в Бургас растежът видимо се забавя. Броят на сделките през третото тримесечие се увеличава с 9,7% спрямо второто тримесечие във Варна и с близо 3% на годишна база, докато в Бургас през тримесечието е отчетен внушителен ръст от 13%, но на годишна база спадът приближава 10 на сто.

Негативни тенденции се наблюдават на пазара в Русе. През тримесечието са сключени 1 522 сделки – с 9% повече спрямо третото тримесечие, но с 10 на сто по-малко на годишна база. За първите девет месеца на годината намалението на броя на сделките достига близо 11 на сто спрямо първите девет месеца на миналата година.

Оптимистична обаче е ситуацията в Стара Загора – за тримесечието ръстът на сделките достига близо 28%, на годишна база е 8%, а за деветмесечието запазва относителна стабилност с минимален спад под 0,4%. В Стара Загора се наблюдава и най-отчетлива тенденция за спад на ипотечното кредитиране – т. е. от една страна сделките се финансират предимно със собствени средства или с други заеми, но е индикация и за силата на пазара на земеделски земи и терени за строителство.

investor.bg

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени