Безплатен телефон 0800 900 25

Гласът на бизнеса: Политиците да се обединят

Публикувана на 22.01.2016

21.10.2014

Несигурността и липсата на предвидимост са най-големите врагове на предприемачите. И докато за страни като Белгия например, в която икономическият живот си течеше без сътресения, въпреки че нямаше правителство в продължение на 5 месеца след последните избори през май, у нас политическата криза и липсата на кабинет води след себе си опасността бизнесът да изпадне в безтегловност. Или с други думи - да спрат разплащанията между държавата и фирмите, чиновниците да отказват да подписват документи, а решаването на неотложни въпроси да се замрази.

Как трябва да се реши трудният политически ребус, възникнал след изборите на 5 октомври - "Стандарт" потърси мнението на собственици и мениджъри на водещи компании, както и представители от различни сектори на малкия и средния бизнес.

Около избори сделките с имоти замръзват

Евгени Василев, управител на "Арко Недвижими имоти"

Изборите повлияха много на пазара на имоти. За последните двадесетина дни много рязко се усети това и по отношение на инвестиционните ни проекти, и в работата ни като агенция за недвижими имоти. Има сериозно затишие. Хората чакат, макар че не знам точно какво. Но винаги е така около избори. След тях винаги има раздвижване. Но чак такова затишие като това не си спомням. Възможно е лошото време, взривовете в Горни Лом, също да са изиграли своята роля. Имаше и слух, който чух от няколко места още преди изборите, че след тях цените на имотите щели да паднат рязко с 10 - 20%. Лично аз не вярвам в това и няма никакви икономически предпоставки то да се случи, но някои хора се влияят от подобни неща.

Съживяването на пазара очаквам да се случи съвсем скоро. До седмица - две, ако стане ясно, че нещата вървят към създаване на правителство и че някоя от партиите ще приеме мандата на президента. Независимо какво ще е новото правителство - на малцинството, мнозинството, коалиционно - важното е да го има. Независимо кой ще поеме властта, в първите 1 - 2 години от мандата си правителствата винаги правят по-популистки стъпки, неща, които са в полза и на хората, и на бизнеса. Доколкото разбрах, в момента отново държавата има дълг към бизнеса от около половин милиард лева. Очаквам тези пари да започнат да се разплащат още в първите дни на следващото правителство, както се случи при кабинета "Орешарски". Ако наистина до седмица - две стане ясно, че правителство ще има, очаквам съживяване и на пазара на имоти. Още повече, че в момента е активният сезон за покупки. Това обаче е прогнозата ми в краткосрочен план, у нас все още е трудно да се правят дългосрочни прогнози.
 

Пълната статия можете да прочетете на страницата на standartnews.com

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени