Безплатен телефон 0800 900 25

Възходът на жилищния пазар – глад за качествено

Публикувана на 22.01.2016

21.05.2015

Купувачите се завръщат на пазара в търсене на комфорт и среда

 

 

Качество, локация, комуникация, среда, цена. Това са най-важните фактори, които привличат взискателните купувачи на имоти. Възстановяването на пазара на жилища набира скорост и все повече се засилва доверието на купувачите, изгубено в годините на кризата.

След пет доста тежки години за сектора на имотите 2014 г. ще остане в историята като преломната година за пазара, особено в големите градове и предимно що се отнася до качествените имоти.

София се откроява като водещият пазар в страната, с най-ясно видими положителни тенденции. Това подкрепя и инвеститорите, които са планирали новите си проекти. Един от примерите – третият етап на Manastirski LIVD apartments на естонската компания Arco Vara, който стартира през февруари 2015 г. и предстои да бъде завършен в края на ноември тази година.

Инвеститорът успешно приключи първите два етапа от проекта в разгара на кризата на пазара, като жилищата са успешно реализирани. Заради дефицитът на ново строителство се отчита и по-висок дял на продажбите по време на строителството на сградите в LIVD Apartments – 75% на Акт 14 за Сграда Г от комплекса.

Повече и по-бързи сделки

Ръст записват не само огледите, но и сделките, времето, за което се осъществяват, както и цените. През първото тримесечие сделките са с 10% повече спрямо първото тримесечие на миналата година, според данните на Агенцията по вписванията. Според данните на Arco Real Estate за периода януари – март 2015 г. има 27% повече сделки с жилищни имоти спрямо аналогичния период на 2014 г.

Arco Real Estate отчита и 5-10% увеличение на цените на кв.м. Времето за „затваряне“ на сделките е намаляло средно до 10-15 дни след провеждането на първия оглед.

Търсенето се фокусира върху двустайните апартаменти между 60 и 85 кв.м и в ценовия сегмент 55-65 хил. евро, особено ако става въпрос за инвестиция – заради добрите перспективи пред наемния пазар в този сегмент. За задоволяване на собствени жилищни нужди клиентите предпочитат тристайните апартаменти от 85 до 130 кв.м в ценовия диапазон 65 – 130 хил. евро.

Завръщането на купувачите

Купувачите се завръщат на пазара поради три причини – изчерпаният потенциал за спад на цените на жилищата, банковата криза от лятото на миналата година и спадът на лихвите – и по кредити, и по депозити.

Групата на купувачите е разнородна – една част от тях имат готови спестявания и просто изчакваха подходящия момент за покупка на жилище, без значение дали за собствено ползване, или за инвестиция. Клиентите, които търсят банково финансиране, пък са млади хора на възраст 25-35 години, с добри доходи и перспективи, които смятат, че моментът е добър да придобият собствено жилище.

Така качественият имот отново върна славата си на добра инвестиция за запазване стойността на парите – без значение дали ще е за собствено ползване, или ще се отдава под наем.

Качествен имот – що е то?

Качественото строителство вече не е единственото изискване. Все по-важна за бъдещите собственици на имоти е околната среда, устройството на общите пространства, поддръжката и услугите, комуникацията – не само транспортната, но и симбиозата на сградата с околните обекти.

От инвеститорите в нови сгради се изисква да осигурят качествени системи и сграден мениджмънт, които да гарантират цялостния комфорт на обитаване – добри системи за вентилация и отопление, за термо- и шумоизолация, кътове за отдих, почивка и игра, условия за паркиране.

Глад за ново строителство

Качеството обикновено се свързва и с новото строителство, което осигурява по-комфортен живот. Дефицитът на пазара вече е силно осезаем, след като активността на инвеститорите намаля през последните години заради кризата.

Това доведе до възстановяване на сделките „на зелено“ в добрите проекти със сигурен инвеститор зад тях.

LIVD apartments – показателният пример

Проект, който покрива всички стандарти на клиентите, е Manastirski LIVD apartments - най-новият проект в България на Arco Vara, един от утвърдените инвеститори на пазара, основан през 1992 г. в Талин, Естония. 

LIVD apartments се състои от 3 жилищни сгради с подземен паркинг с над 260 паркоместа и гаражи и удобна топла връзка помежду им. Проектът включва 272 апартамента и 25 търговски обекта с обща разгъната застроена площ от 35 хил. кв.м. Предлаганите жилища са между 38 и 165 кв.м. с 1 до 3 спални, завършени на ниво шпакловка/замазка с напълно изградена отоплителна инсталация.

Строителството на комплекса се осъществява по международно признати стандарти. Пространството е професионално планирано, с озеленен вътрешен двор и детска площадка. Процесът по подбор на доставчиците, главния изпълнител и подизпълнителите гарантират високото качество на материалите, строителните дейности и довършителните работи.

Първият етап на проекта LIVD apartments беше завършен през 2012 г. Всички апартаменти в сградата са вече реализирани. Вторият етап от проекта беше завършен през ноември 2014 г. - 122 жилища, магазини и стоматологична клиника. Третият етап се състои от 80 жилища.

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени