Безплатен телефон 0800 900 25

Имотният бранш предлага допълнителни защити за потребителите на брокерски услуги

Публикувана на 22.01.2016

27.07.2015

Порталите за обяви могат да добавят допълнителни функции за по-ясна информация, като например дали цената е с ДДС и дали квадратурата включва общите части

 

Порталите за имоти да добавят допълнителни функции с цел по-добра информираност на потребителите им, предлагат от Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ).

Заради оживлението на пазара на имоти се появяват и нови посредници и се регистрират и много нарушения, коментира на пресконференция председателят на Управителния съвет на сдружението Ирена Перфанова.

Представители на сдружението през последните месеци са провели срещи с Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП), на които са обсъждани различни варианти за подобряване на защитата на потребителите в рамките на съществуващото законодателство, след като проектозаконът за брокерите така и не видя бял свят.

Браншът е договорил сдружението, а и отделни фирми и физически лица, да могат да подават сигнали в КЗП, които ще се разглеждат в рамките на два месеца и при нарушения ще се налагат глоби. При първо нарушение санкцията е 500 лева, но при повторно достига 30 хил. лева, поясни зам.-председателят на Управителния съвет на сдружението Добромир Ганев.

Формулярите за сигналите ще се публикуват на сайта на НСНИ, има и такива на сайта на КЗП. Потребителите могат да подават и жалби към комисията, а ако сключват посреднически договори, в които се залага арбитражна клауза – да се обърнат и към Арбитражен съд.

Предложенията към сайтовете за имоти

НСНИ предлага порталите, в които се публикуват обяви за имоти, да добавят допълнително поле, така че при въвеждането на офертата да се посочва и информация за ДДС – дали цената е с включен ДДС, без ДДС или не подлежи на облагане с ДДС. Това ще прецизира и статистиката на порталите, която се ползва от купувачи, оценители и други играчи на пазара, коментира Перфанова.

Сайтовете за обяви могат да добавят и ново поле, в което да се указва дали се дължи комисиона, или не, както и дължи ли се такса за обслужването на сделката.

НСНИ предлага да се добавят в административните панели на сайтовете и опции за разделяне на квадратурата на застроена площ и квадратура с общи части, а статистиката за средната цена на квадратен метър, която се изчислява от порталите, да е на база и на двата критерия.

Що се отнася до продажбата на земи, от НСНИ смятат, че е важно да се въведе възможност за разлика между квадратура на поземлен имот извън регулация и на урегулиран поземлен имот, тъй като ако парцелът е извън регулация, при процедурата може да има промяна на площта, а оттам – и на цената.

За застроените имоти се предлага да се отбелязват идеалните части от земята и земята в реални граници, да се добави опция дали локацията на имота, посочена от продавача, е точна или приблизителна, а за обявите на частни лица изрично да се указва, че не се дължи комисиона и не се предлага специализирано обслужване по сделката.

От сдружението предлагат да се въведе и опция, с която да се указва дали данъците и таксите по сделката се поделят между продавача и купувача, дали са за сметка на някоя от двете страни, или ще се поделят по споразумение между страните.

Лошите практики на пазара

Фирми и лица публикуват обяви за луксозно изглеждащи имоти, обявени на нереално ниски цени. Това е практика с цел некоректно привличане на клиенти, а и с цел трупане на линкове за оптимизиране на сайтовете на самите агенции, коментира Перфанова. Обикновено този трик се ползва от агенциите, които отдават жилища под наем, но се наблюдава тенденция и за прехвърляне към продажбите.

Има случаи и на откраднати оферти от частни лица, на публикуване на фалшиви снимки, снимки на съседни имоти, както и на невярно обявяване на районите и дори населените места, в които се намират обявените за продажба жилища.

Отчетени са и случаи, при които е посочена една цена, а в текста на самата обява има друга цена.

Добромир Ганев допълни, че често умишлено и недобросъвестно агенции намаляват цената без съгласието на собственика на жилището с цел нелоялно привличане на клиенти. Според него това започва да става масов процес и дава огромно предимство на рекламиращата компания на най-ниска цена.

Има случаи и на обявени за продажба жилищни имоти, които се оказват например гараж без статут на жилище, допълни Ганев.

Ексклузивните договори

В своеобразна лоша практика се превърнаха и договорите за ексклузивни права, които агенциите сключват с продавачите на имоти заради залагания от посредниците срок до продажба на имота, което не е добра практика, коментира Ганев.

Като цяло обаче ексклузивните договори дават по-големи възможности и на двете страни – и на потребителя на посредническата услуга, и на брокера, да си търсят правата при необходимост, защото се явяват доказателство за неосъществени ангажименти.

Посредническият договор е основание и за дело в арбитражния съд, стига страните да са заложили такава клауза в него, допълни Мария Григорова от Арбитражния съд в София при Сдружение „Правна помощ и медиация“.

Исковете на стойност до 25 хил. лева се решават до 2 месеца от Арбитража, а тези над 25 хил. лева – до 4 месеца, обясни Григорова. Решенията могат да се обжалват директно пред Върховния касационен съд.

Същевременно решението на Арбитража подлежи на изпълнение незабавно, независимо дали се обжалва, или не. Стремежът е обаче да се запазят максимално добрите търговски взаимоотношения между спорещите страни, заради което не е забранена комуникацията между тях и арбитрите.

В Арбитражния съд се прилага и електронно правосъдие, като страните получават достъп до всички документи по делото и могат да подават документация и онлайн, допълни Григорова.

 

investor.bg

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени