Безплатен телефон 0800 900 25

София е сред градовете с най-ниски разходи за строителство в света

Публикувана на 11.01.2016

11.01.2016

София е сред градовете с най-ниски разходи за строителство в света. Това показва глобален индекс, изчисляван на базата на данни на водещи консултантски и архитектурни компании, от консултантската компания Arcadis.

Компанията анализира относителните разходи за строителство в 44 големи града.

Столицата ни е девета в света по най-ниски строителни разходи. На дъното на класацията е Тайпе, следван от Бангалор и Банкок. По-евтино в сравнение в София е и строителството в Куала Лумпур, Хо Ши Мин, Букурещ, Прага и Сараево.

В световен мащаб номер едно е Ню Йорк, следван от Лондон, който е лидер по този показател за Европа. В топ 10 попадат още Хонконг, Женева, Макао, Копенхаген, Стокхолм, Франкфурт, Париж и Сингапур.

Разликата в разходите за строителство между първите 10 града в класацията и останалите достига 40-60%, сочат данните.

Близкоизточните градове, които в момента са сред най-активните строителни площадки в света, са в средата на класацията, тъй като се облагодетелстват от евтината работна ръка и ниската цена на енергията, посочват експертите.

Консултантите предупреждават, че ръстът на цените в САЩ и Великобритания заплашва жизнеспособността на проектите и оспорва способността на Лондон, Ню Йорк и другите градове да отговорят на възможностите за растеж.

Силата на долара поставя инвеститорите от САЩ в по-силна позиция да влагат на глобалните пазари. На много от азиатските и европейските пазари в момента се наблюдава обезценяване на валутите и забавяне на ръста на разходите, посочва се в доклада.

Поевтиняването на валутите обаче представлява заплаха за способността на инвеститорите от развиващите се пазари да се конкурират на световните пазари. Това може да се окаже пречка за търсенето на активи на по-скъпите пазари и да пренасочи търсенето към пазарите с по-ниски разходи.

Като цяло за всички водещи световни пазари понижението на цените на суровините е помогнало растежът на строителните разходи да се задържи на минимално равнище, пише още в доклада. Същевременно плавното икономическо възстановяване, особено в САЩ, подкрепя строителната активност. Въпросът е дали генерираният икономически растеж може да бъде поддържан, както и дали ще продължи да подкрепя строителния сектор.

investor.bg

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени