Безплатен телефон 0800 900 25

Пазарът на жилищни имоти през последното тримесечие на 2015 г.

Публикувана на 10.02.2016

Двойно повече издадени разрешителни за строеж и започнати нови сгради в големите градове.

 

2015-а постави началото на един нов етап в развитието на пазара на недвижими имоти. През изминалата година беше регистриран ръст в броя на сделките между 20% и 30%, което неминуемо доведе и до поскъпване на имотите. Почти 15% бе ръстът при новоотпуснатите жилищни заеми, паднаха лихвите по ипотечните кредити и не на последно място, много сериозно раздвижване бе регистрирано в новото строителство.

 

Според мнения на експерти и анализатори, този подем на пазара на недвижи имоти е резултат от вътрешни за страната фактори като повишаването на БВП на глава от населението и средната работна заплата. Подобрена бе и достъпността на имотите.

 

По отношение на трансакциите с двустайни и тристайни апартаменти в затворени комплекси, бе отбелязан сериозен ръст, като най-ликвидни остават двустайните жилища в южни квартали на София, с размер около 60 кв.м. и цена между 40 и 60 000 Евро.

 

Що се отнася до пазара на ваканционни имоти, може да се каже, че Черноморието действително пострада, поради отдръпването на руските купувачи, но все пак, цените там успяха да задържат нива. При зимните курорти, най-голям е интересът към Пампорово и Боровец, а Банско продължава да бъде най-интернационалният курорт. В Пампорово апартамент от около 35 квадрата може да бъде закупен за приблизително 12 100 лв., а в Банско най-ниската оферта е от 8500 Евро. Именно тези ниски ценови нива имат водеща роля за нарастването на броя на сделките. Ръстът на сделки в началото на годината е бил около 0,8%, но в края той вече достига около 7 на сто.

 

Много сериозно раздвижване е отчетено и при складовите площи, особено в района на София и Пловдив. Складовете висок клас достигат ценови нива от 3 до 5,5 Евро за кв.м, а на нисък клас – 1-2 Евро предвид локацията на площите.

 

При търговски площи се поддържат едни стабилни нива, както по отношение на предлагането, така и по отношение на наемите - в моловете, и по водещите търговски улици.

 

2015-та година се характеризира и със сериозна строителната активност, за което свидетелстват двойно повече издадените разрешителни за строеж и започнатите нови сгради в големите градове. Все повече внимание започва да се обръща и на доходността от отдаване под наем, която към момента е 5,4% за София, а при новото строителство надвишава 6% годишно.

И през това последно тримесечие на 2015 г. се запази тенденцията в покачване на цените, която се наблюдаваше на пазара на жилища, както в София, така и за по-големите български градове.

 

В Бургас средно със 6% са поскъпнали жилищата, като сделки в края на 2015 година за имоти в централната част на града са се сключвали на нива с около 6% по-високо в сравнение с януари 2015-а.

 

Средно поскъпването на жилищата във Варна е подобно на това в Бургас – около 6%. Цената на квадратен метър се е повишила от 734 Евро през януари 2015 г. до 777 Евро към края на годината.

 

В Пловдив най-силен ръст в цената на квадратен метър жилищна площ през 2015 година се наблюдава в Стария град – от 480 Евро/кв.м. на 623 Евро/кв.м. или това е повишение от 29% за 12 месеца.

 

В столицата само в някои райони като Стрелбище, Оборище, Младост 1А цените на квадратен метър жилищна площ са спаднали.

 

Минимален ръст се наблюдава в 16 района, а в 26 този ръст е в рамките от 5% до 7%. Най-сериозно поскъпване е регистрирано в кварталите Изгрев, Хиподрума, Подуяне, а също така и в Люлин и Красна поляна, въпреки че последните се отнасят към районите с по-нисък ценови клас.

 

Най-скъпите квартали продължават да бъдат Изток, Лозенец, Иван Вазов и Изгрев, където цената на квадратен метър жилищна площ през декември 2015 г. е в рамките от 1590 Евро до 1095 Евро.

 

По отношение на наемите, цените на жилищата варират от 2,5 до 5 Евро на кв.м в зависимост от района, състоянието на жилището и инфраструктурата.

 

В София месечните наемни цени на двустайните жилища са между 300 и 550 Евро. При тристайните жилища наемите са между 400 и 800 Евро, а при многостайните - около 900 Евро на месец. Най-предпочитани в столицата продължават да са районите с добри комуникации и транспорт.

 

За Пловдив все повече се налага тенденция за наемане на къщи в непосредствена близост до града. Цените там са в рамките на 3,5 Евро на кв. м.

 

Спад в наемния пазар се наблюдава в Бургас, но за това може да се търси обяснение първо в спада на лихвите по ипотеките и второ с приключването на ремонта в Лукойл Нефтохим, за който бяха ангажирани няколко хиляди души, голяма част от които са били от други градове на страната и са живели под наем в Бургас.

2015 г. завършва със значително подобрени условия от страна на банките. Годишният процент на разходите слиза под 6%. Конкуренцията при банките вече не е само при офертите с плаващи лихвени проценти, но и при тези с фиксирани. От страна на банките вече се предлага период на фиксиране на лихвата като все по-често той се удължава в рамките на 2-3 години.

 

В края на годината лихвените проценти по ипотечни кредити са в рамките на 4.8% - 5.9%. Лихвите при фирмените кредити се движат в рамките на 4%-8% в зависимост от показатели като вид и цел на кредита, финансовите резултати на компаниите и бизнес сегмента.

 

Сериозна активност е отчетена и в посока търсене на кредитиране за покупка „на зелено”. Почти всички банки вече предлагат финансиране на Акт 15, а не малка част от тях предлагат финансиране и на Акт 14.

 

Съгласно данните на Arco Real Estate за периода октомври – декември 2015 г. в агенцията е отчетен ръст от 34% по отношение на броя сключени сделки. И през четвъртото тримесечие на 2015 г. реализираните сделки са предимно с 2-стайни жилища с площ в диапазон от 50 и 65 кв.м. и цена от 40 000 – 60 000 Евро. 3-стайните жилища, реализирани на пазара през това тримесечие са с площ в диапазон от 85 – 110 кв.м. и цена от 75 000 и 110 000 Евро.

 

През четвъртото тримесечие на 2015 г. общите приходи на Arco Real Estate България са се увеличили с 33% в сравнение с предходното 3-месечие на същата година. Сравнявайки това четвърто тримесечие на 2015 г. със същия период на  2014 г. ще отбележим значителен ръст в размер на 35%.

 

За периода са направени 25% повече оценки от предходното тримесечие. В сравнение със същия период за 2014 г. се отчита още по-висок ръст на процентите – 30%.

 

В края на четвъртото тримесечие на 2015 г. във фирмата има 24 брокери и 3 оценители. В края на третото тримесечие на 2015 г. те са били 18 брокери и 3 оценители.

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени