Безплатен телефон 0800 900 25

Пазарът на жилищни имоти през първото полугодие на 2016 г.

Публикувана на 18.07.2016

Тенденцията за ръст на пазара на имоти се затвърждава през първата половина на годината

 

  • Политиката на банките остава основен двигател на пазара
  • Сделките с тристайни апартаменти вече превишават тези с двустайни
  • Най-търсено е новото строителство, което дава допълнителен тласък на сделките “на зелено” – те са почти една четвърт от всички сделки на Arco Real Estate за полугодието

 

За пазара на имоти първата половина на 2016 г. затвърждава тенденцията за продължаващ ръст на активността на купувачите, умерено повишение на цените и значително увеличение на продажбите в София. Клиентите на Arco Real Estate продължават да отдават предпочитание на жилищата ново строителство, като правят все повече сделки с имоти в строеж. Най-предпочитани са апартаментите с една или две спални с по-централна и комуникативна локация, като сделки се правят както за собствени нужди, така и с цел инвестиция.

 

Основен двигател на активността на пазара на имоти продължават да са банките с изключително изгодните условия по ипотечните кредити и рекордно ниските лихви по депозитите. В някои случаи лихвите по депозитите дори са отрицателни, като се имат предвид таксите за обслужването на сметките.

 

“Икономическият растеж на България поражда чувство на стабилност у купувачите. Много от тях решиха да отложат сключването на сделка, докато пазарът намери дъното си по време на кризата. Тази група купувачи вече нямат никакви основания да смятат, че пазарът скоро може да тръгне надолу, особено след като получи първия си силен тласък през 2014 и 2015 г. заради затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ). Този растеж продължава да се подхранва от лихвената политика на банките в момента и умората на хората да чакат максимално изгоден момент за сделка”, коментира управителят на Arco Real Estate, Евгени Василев.

 

“На фона на рекордно ниските лихви по депозитите и спадът на лихвите по кредитите имотът отново се връща на челно място като най-добрата, изгодна и доходоносна инвестиция. Статистиката на БНБ показва, че лихвите по жилищните кредити са достигнали най-ниските си стойности досега. Банките активно търсят платежоспособни клиенти на фона и на проверката на качеството на активите и стрес тестовете, които започват това лято. Затова се наблюдава и увеличение при дела на допустимото банково финансиране на сделките с имоти – още един притегателен фактор за купувачите”, допълва Евгени Василев.

 

“Политиката на банките активизира и хората със свободни пари, които търсят по-доходоносна инвестиция в сравнение с влоговете. Доходността от имот, отдаван под наем, в момента превишава многократно дохода от лихвите по депозитите. В дългосрочен план, въпреки колебанията на пазара през годините, имотите увеличават стойността си и остават най-достъпната, разбираема и изгодна инвестиция за хората”, казва Евгени Василев.

 

Според данните на Arco Real Estate за периода януари-юни 2016 г. запитванията от клиенти са се увеличили повече от два пъти, което води и до ръст на броя на сделките.

 

Статистиката на Arco Real Estate показва, че в София ръстът на средната цена на кв.м на база на сключените от компанията сделки достига 4% през първото полугодие на 2016 г. спрямо същия период на 2015 г. Очакванията са за цялата година увеличението да е около 5%.

 

Най-предпочитаните от клиентите на Arco Real Estate квартали на София са „Център“, “Банишора”, “Витоша”, “Бояна”, “Дианабад”, “Оборище”, “Манастирски ливади” и “Гео Милев”.

 

брой оферти по квартали 

 

Най-силен ръст на цените на жилищата за първите 6 месеца на годината се отчита в кварталите “Мусагеница”, “Оборище”, “Дружба”, “Толстой” и “Яворов”. Районът на Докторския паметник в центъра на София остава района с най-висока стойност на кв. м. жилищна площ.

 

Продължава да се увеличава броят на сделките с жилищата с две спални за сметка на тези с една спалня. През второто тримесечие делът на сделките с апартаментите с две спални, осъществени от Arco Real Estate, дори леко превишава делът на сделките с апартаментите с една спалня.

 

 вид апартаменти купува

 

Сред жилищата с една спалня най-предпочитани от клиентите са апартаментите с площ 55-65 кв.м и цена 800 - 1 000 евро на кв.м. Жилищата с две спални, реализирани от Arco Real Estate през първото полугодие, са с площ 85-100 кв.м при цени в диапазона 800 - 900 евро на кв.м.

 

Новото строителство остава най-популярно сред купувачите, заради което се активизира и активността на инвеститорите в сектора. София е лидер по издадени разрешителни за строеж от началото на годината, следвана от Пловдив – вторият най-активен жилищен пазар в страната след столицата, Бургас и Варна.

 

Поради недостатъчното предлагане на качествени, нови завършени жилища все повече купувачи пристъпват към придобиване на жилище в строеж. Т.нар. сделки “на зелено” представляват почти една четвърт от всички сделки, осъществени от Arco Real Estate за полугодието. Засиленото търсене катализира и ръст на цените и жилищата в строеж вече не се предлагат с традиционната доскоро отстъпка.

сделки на зелено 

 

Що се отнася до пазара на летни ваканционни имоти, отливът на руските купувачи частично се компенсира от активността на българи и чужденци от други националности. Това е причината за продължаващия спад на цените и сделките. Във ваканционния сегмент активността в момента е съсредоточена в зимните курорти, където дъното на цените на имотите беше достигнато, както и в балнеоложките центрове, като Велинград и Сандански.

 

На пазара на офис площи в София предлагането на пространства от клас “А” и клас “Б” възлиза на около 1,8 млн. кв.м. В строеж са още около 180 хил. кв.м, т.е. около 10% от предлагането в момента. Най-голяма е концентрацията на офис сгради по водещите булеварди на града. Продължава тенденцията за силно търсене, най-вече от чуждестранни компании от технологичния сектор, заради което наемите в най-качествените сгради отчитат ръст до около 13 евро за кв.м.

 

София остава национален лидер на пазара на офис площи, което се потвърждава от данните на Националния статистически институт – в началото на годината в столицата е започнало строителството на най-много нови административни сгради. Що се отнася до строителството на индустриални и логистични площи, водещи са област Пловдив и Стара Загора.

 

Arco Real Estate

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени