Безплатен телефон 0800 900 25

"Кръстова вада" - хит в строителството, метрото надува цените

Публикувана на 22.06.2016

Лихвите по депозитите са много ниски и клиентите предпочитата да купят жилище, коментира пред BIG5.BG брокерът Людмил Боянов

 

В София отново се забелязва бум на строителство на жилищни сгради. Цените за продажба все още са далеч от нивата през 2007 - 2009 г., но пазарът започва да се регулира. Анализи на брокерски къщи за недвижими имоти сочат, че некачественото строителство все повече намалява, а обективно цените на тези жилища са доста по-евтини, макар и в нови сгради. Оказва се обаче, че маржът между купуване на жилище на зелено и на груб строеж почти няма. Защото всичко зависи от месторазположението на жилищния комплекс.

Интересното е, че българинът опарен и прегорял с по-няколко имота, най-после проумява, че тишината и панорамата също имат цена. Именно тези два фактора вече оказват влияние на пазара и на строителните предприемачи за образуване на продажните цени. Затова на апартамент с една и съща площ може да има разлика от 200 до 300 евро в цената за квадратен метър, именно заради изгледа.

В последните 3 - 4 години се наблюдават и повече желаещи за жилище в затворен комплекс. "Това е свързано със гарантиране на сигурността на семейното жилище", коментират брокери пред BIG5.BG.

Бумът в строителство се потвърждава и от издадените разрешителни. Бърза обиколка показва, че и в крайните столични квартали като "Обеля" и "Дружба" също се разрастват скоростно. Цените на имотите се определят от локацията и инфраструктурата. Още не са се възстановили цените от 2009 г., но тенденцията е, че плавно се повишават.

В момента търсенето е по-голямо от предлагането, защото има по-лесен достъп до банковите продукти. Лихвите по депозитите са доста по-ниски от преди 3 години и много от клиентите предпочитат да купят жилище, което да отдават под наем. А пък, ако има ипотека, имотът покрива вноската по кредита", обясни пред BIG5.BG Людмил Боянов, брокер в Arco Real Estate.

Според него атрактивни са южните райони на София - "Стрелбище", "Красно село", "Изток", "Лозенец", център и идеален център. Необичайно високи са цените на жилища във всички части на "Младост", но там имало и голямо търсене заради метрото и инфраструктурата.

Новото строителство върви от 750 - 800 евро за квадратен метър до 1000 - 1100 евро на квадрат. Традиционно най-високите цени са в района на ул. "Оборище", "Докторската градина", "Изток", "Стрелбище", "Иван Вазов" и "Лозенец". Брокери обясняват, че минималната разлика в цените при купуване на зелено и готово жилище е минимална заради възможността от избор на разположение на имота, като етаж и изглед.

Кръстов вада и други райони в близост до Околовръстното - Южна дъга, цените все още са по-ниски, но това са квартали, които тепърва ще се разрастват и ще се развиват. Там все още няма добра инфраструктура, прогнозира Людмил Боянов. Брокерът на Arco Real Estate е категоричен, че тенденцията показва повишаване на цените на новите жилища

В Кръстова вада вече има почти готови затворени жилищни комплекси. Цените са около 1000 - 1200 евро на квадратен метър. На по-ниските етажи вървят и по 800 евро. Те обаче веднага ще скочат при пускане на метростанцията под мола на ул. "Сребърна" и бул. "Черни връх". След 3 години ще има и още една спирка на подземната железница, която ще е на околовръстното почти до "Драгалевци".

Изчисленията показват, че до края на 2017 г. ще има над 30 000 нови жилища в столицата.
В бума на строителство естествено ще има и пострадали, предупреждават брокери. Не всички предприемаци спазват уговорения срок за предаване на готовото жилище с акт 16.

"Нормалната продължителност е от 18 до 24 месеца. Затова е  препоръчително предварителните договори да се заверат нотариално. Така при неспазване на срока от страна на продавача, купувачът веднага може да търси обещетение в съда, категорични са юристи. За да имат купувачите максимална сигурност и минимален риск трябва задължително да направят няколко неща.

Първото е начина на плащане. Фирми с отлично портфолио и имидж имат схема, която гарантира минимален риск на клиента. Те взимат 10% от стойността на жилището, при покупка на "зелено" а останалата част се плаща след получаването на акт 16. Второто нещо, което е показателно за инвеститора е неговото портфолио и третото е да се ползва консултант - юрист или брокер, който ще защити интересите и на двете страни.

Александра Йорданова, BIG5.BG

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени