Безплатен телефон 0800 900 25

Латвия – малък, но интересен пазар на жилища

Публикувана на 23.08.2016

Латвия – малък, но интересен пазар на жилища

 

Страната привлича много чуждестранни инвеститори, успя да изкара на пазара и местните купувачи с атрактивна програма за гаранции на ипотечни кредити

 

Латвия е една от най-малките икономики в Европейския съюз (ЕС) с население под 2 млн. души и брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, който се очаква да надвиши 13 хил. евро през тази година.

 

Въпреки санкциите срещу Русия, икономиката на Латвия отчете ръст от 2,4% през 2015 г. спрямо 1,6% среден растеж на БВП за еврозоната. За тази година се очаква икономическият растеж на Латвия да се ускори до 2,7%. Инфлацията е ниска, но все пак е на положителна територия – 0,4% за 2015 г. Очакванията са през тази година инфлацията да се ускори до 1,7%.

 

Пазарът на имоти в Латвия беше тежко засегнат от кризата – цените на жилищата се понижиха с около 60%. Възстановяването обаче вече е стабилен процес и пазарът на имоти в страната е все по-интересен за купувачите и инвеститорите.

 

Страната е все по-популярна дестинация и за инвеститори от държави извън ЕС заради програмата от типа “инвестиции срещу разрешително за пребиваване”. Това е и причината около 70% от апартаментите над 250 хил. евро в Рига да се придобиват от чужденци.

 

От 2015 г. правителството в страната прилага и специална програма за купувачите на първи собствен дом. Държавата предоставя гаранции по ипотеките на млади семейства, като идеята е да се намали първоначалната вноска за покупка или строеж на собствено жилище. Размерът на гаранцията зависи от броя на децата на семейството.

 

През 2015 г. цените на жилищата старо строителство в столицата на Латвия – Рига, са се увеличили с 0,4% на годишна база. Същевременно цените на новите проекти в центъра на града отбелязват спад от 2%, а в околните жилищни квартали – с 3%. Подобно намаление на цените на новите жилища не е виждано от 2009 г. насам.

 

Пониженията обаче не са валидни за всички сегменти от пазара. Някои инвеститори, освен това, предлагат кратковременни отстъпки с цел да привлекат повече клиенти и така да си вдигнат оборота.

 

Средната цена на новопостроени жилища в Рига достига 1 800 евро за кв. м, а старото строителство варира от 500 до 1 000 евро за кв. м. Цените на жилищата ново строителство може да достигнат и 5 000 – 6 000 евро в историческия център на града.

През миналата година в Рига са построени почти 1 800 нови жилища, а още почти толкова ще излязат на пазара през тази година.

 

През юни т.г. цените на стандартен тип апартаменти в жилищни комплекси в Рига са се увеличили с 0,3% до средните 685 евро за кв. м., а от началото на годината цените на жилищата в тези комплекси скачат с 4,6%. Цените са със средно 57,7% по-ниски спрямо 1 Юли 2007 г., когато средната цена за не реновиран стандартен апартамент достигна най-високата стойност досега - 1 620 евро за кв. м.

През юни 2016 г. обаче цените за стандартен апартамент са били с 11,8% по-високи в сравнение с цените от началото на 2014 г. Спрямо началото на 2015 г. цените са се увеличили със 7,6%, а през 2016 г. - 4,6%. 

 

Както и предишни години обаче през юни активността на жилищния пазар в Рига намалява заради официалните празници и лятото. През юли 2016 г. общият брой на наличните апартаменти за продажба намалява с 9,3% в сравнение с предходния месец.

 

Броят на апартаментите, предлагани за продажба в по-големите жилищни комплекси, обект на анализ от Arco Real Estate, намалява с 8%. В сравнение с Юни 2015 г. предлагането на апартаменти е значително по-ниско: общият им брой за продажба за същия месец през 2016 г. е бил с 26% по-нисък, а броят на апартаменти за продажба в най-големите жилищни комплекси е намалял с 30%.

 

Средната цена на кв. м. на апартамент според броя стаи се е увеличила както следва: едностаен апартамент с 0,1%, двустаен апартамент с 0,3%, тристаен апартамент с 0,3%, и четиристаен апартамент с 0,6%.

 

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени