Безплатен телефон 0800 900 25

2016 г. - най-динамичната за пазара на имоти в София след 2008 г.

Публикувана на 21.02.2017

Жилищата в строеж са най-предпочитани от купувачите, като формират една четвърт от сделките

Инвеститорите в имоти стават все по-голям фактор на пазара


За пазара на имоти в София 2016 г. протече доста динамично и с бърза реализация на новото строителство. За първи път след 2008  г. отчетохме двуцифрено увеличение на цените на фона на ръста на сделките и интереса към покупка на жилище.

Клиентите проявяват все по-голямо доверие към пазара и най-често избират да купят жилище в строеж заради желанието си да придобият имот с високо качество от стабилен инвеститор. Заради стабилната икономика повече са и купувачите, които се осмеляват да придобият имот с кредит на фона на ниските лихви на банките.

„Ако през втората половина на 2014 и началото на 2015 г. напрежението в банковия сектор даде тласък на пазара на имоти заради желанието на хората да направят по-сигурно вложение, то от средата на 2015 г. на пазара първо се завърнаха купувачите на имоти, които изчакваха стабилизиране на цените. След това постепенно интерес към покупка на жилище започнаха да проявяват и хората, които или не се бяха осмелили да потърсят кредит заради все още високите тогава лихви, или бяха получили отказ от банките в предишни години. Сега условията на кредитните институции са много по-изгодни и хората със стабилни доходи се чувстват спокойни и уверени да осъществят сделка“, коментира Евгени Василев, Управител на Arco Real Estate.

Другата група купувачи са инвеститорите, които имат свободни пари и не желаят да ги държат в банка при толкова ниска доходност. В много от случаите депозитите дори биха им носили разходи, вместо приходи, заради размера на таксите за обслужване, който надвишава дохода от лихви. Те обикновено избират по-малки апартаменти, които най-лесно се отдават под наем.

Като цяло през миналата година Arco Real Estate отчита двоен ръст на цените на жилищата – 12% спрямо 6% през предходната 2015 г. Това е и първият двуцифрен ръст след приключването на предишния възходящ цикъл на пазара през 2008 г.

Т.нар. покупки „на зелено“, т.е. за жилища в строеж, представляват една четвърт от сделките, осъществени със съдействието на Arco Real Estate. Интересът на купувачите е фокусиран основно върху жилищата с една и две спални.

Заради засиленото търсене стартират и все повече нови проекти, които да посрещнат високите очакванията на купувачите на имоти. Това ще допринесе за балансирането на пазара и стабилното му представяне през 2017 г.

Клиентите продължават да изразяват предпочитания към кварталите на София по цялата южна дъга – от „Младост“ до „Овча купел“, включително и към затворените комплекси в подножието на Витоша.  Интересни за купувачите са и кварталите „Банишора“, „Дианабад“, „Кръстова вада“, „Витоша“, „Изток“, както и всички райони със съществуващи или строящи се линии на метрото.


© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени