През последните години Националното сдружение за недвижими имоти в България се старае много активно да разработи план за въвеждането на закон за недвижимите имоти. Проблемите са много. Непрекъснато в нашия бранш се опитваме да ги изчистим, да въведем определени норми и да спазваме определени правила, за да може сделките да минават по възможно най-гладкия начин. Но, за съжаление, все още такъв закон не е приет. Това каза в студиото на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова маркетинг мениджърът на Arco Real Estate Ясна Божинова. По основната тема в предаването в минутите след 13:30 – нуждата от нормативни промени в сектора на недвижимите имоти, гост в студиото беше и търговският директор на компанията Христо Георгиев.

Пречката е в държавата, която не желае да се намеси и регулира този бизнес, който сам се създаде през 90-те години. Затова големите агенции в сектора създадоха единни правила към Националното сдружение за недвижими имоти, като се създаде етична комисия, която се бори да се справи с некоректните колеги, които се подвизават под наименованието „агенти за недвижими имоти“, отчете на свой ред Георгиев, добавяйки, че най-доброто решение на казуса е да се създаде комбинация от законодателство и саморегулация.

За съжаление, трябва да признаем, че на пазара има твърде много фалшиви обяви. Това основно може да бъде забелязано при наемите. По всякакъв начин се стремим да се самосезираме, да сезираме сдружението, за да се борим с тази порочна практика, но все още се срещат доста такива обяви. Но при покупко-продажбите това е много по-рядко срещано“, отбеляза Божинова.

Как да отсеем професионалистите от нечестната конкуренция

Самите клиенти, потребителите, могат да се информират от сайта на Националното сдружение за недвижими имоти. Повечето колеги, занимаващи се с недвижими имоти и желаещи да спазват добрите практики, са регистрирани там. След което самият първоначален телефонен разговор с първоначалното запитване на клиента най-добре дава да се разбере дали брокерът, който рекламира имота, е компетентен, за да свърши необходимата работа“, каза още Георгиев.

Вижте повече във видеото: