Безплатен телефон 0800 900 25

Как да изберем подходящият дом за различните етапи от живота ни

Публикувана на 03.04.2017

В живота на човек има много промени. И практически повечето от тези промени са пряко свързани с възрастта ни – дали играем, дали учим, дали работим... В определен момент от своя живот имаме нужда от едни вещи, след години те може да останат просто сантиментален спомен или дори излишни предмети... Със сигурност обаче всеки един човек – от раждането си до края на своя живот, има нужда от жилище. Дом, в който да расте, учи, да се прибира след работа, да се радва на децата си...

Ако сте млад човек, който току-що е напуснал жилището на родителите си, със сигурност ще имате много въпроси за бъдещия си дом. Доста често младите хора, особено в годините на и след студентството, предпочитат да живеят под наем и това е съвсем логично. Те са все още неориентирани в своята професия и тепърва прохождат, а и вечерният живот все още ги влече силно, за да се отдават на сериозни въпроси от типа къде и какво жилище да си купя. И все пак рано или късно идва равносметката, която ни показва, че сме наринали хиляди на своя наемодател и много по-логично е тези пари да се изплащат за нещо, което след време да бъде наше.

Какво жилище да си купим тогава? От гледна точка на най-младите, двустаен апартамент е напълно достатъчен. Той ще ви предостави собствена спалня и разбира се, всекидневна, в която спокойно да се събирате с приятели. Такъв апартамент излиза и по-евтино за все още по-нестабилния бюджет на младия човек, който често сменя работата си или дори посоката в своя професионален живот. По-малкият апартамент ще ви спести и излишното чистене, което както знаем, не е най-приятната част, особено ако имате често гости.

Такъв апартамент е напълно достатъчен и за бъдещо семейно гнездо с любимия човек, който ще срещнете. Когато обаче дойде време и за деца, двустайният апартамент в един момент може да ви се стори малък и да се наложи да помислите за по-голямо жилище.

Ако вече имате своята половинка и мислите за деца, е най-добре да се ориентирате към по-големи жилища. Добре ще е освен вашата спалня, да има поне още една за вашето дете (деца.) Доста често хората купуват и апартамент, който е с перспектива за евентуално заграждане на една от стаите, така че след време от нея да станат 2 помещения. Такъв вариант e малко краен, но все пак би ви свършил работа, защото вече има доста достъпни и леки материали, с които може да се изгради една нова и тънка стена, която да даде нова спалня за вас или наследниците ви. И все пак по-голямото жилище си остава по-добрият избор.

Ако пък вече децата ви са големи и са напуснали семейното огнище, а вие оставате с голям апартамент, може да помислите дали не е по-добре да го продадете и вместо него да вземете нещо по-ново и по-малко, на по-добра локация. С парите от продажбата на едното жилище може да си купите друго, а с остатъка може да подпомогнете децата си за техен собствен дом.

Някой тук ще каже: Защо да го продавам, като може да остане след години на децата ми? Практически е така, но си отговорете на въпроса дали децата ви ще искат след още 20 години да живеят в същото жилище, в което са отраснали. И в жилище, което ще е тотално остаряло. Няма какво да се лъжем – след като и те създадат семейство, едва ли ще искат да живеят под един покрив с вас, а и за по-добрите взаимоотношения това не е необходимо.

Затова помислете добре и поговорете с децата си. Може би те биха ви приветствали в идеята да продадете стария апартамент и да го замените с нещо по-ново, макар и по-малко. В крайна сметка и това жилище един ден ще остане за тях. Но просто ще е по-ново.

 

dnes.bg

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени