Безплатен телефон 0800 900 25

Очакват 5% ръст в усвояването на складови площи в Западна Европа

Публикувана на 14.01.2016

Наемната активност е съсредоточена предимно в най-големите дистрибуционни центрове в Европа

Търсенето на логистични и индустриални складови площи в Европа бавно се възстановява от началото на 2010 г. в повечето от държавите, пише в доклад на британската консултантска компания Savills. От компанията очакват усвояването на площи в сегмента да се повиши средно с около 5% на основните пазари в Западна Европа до края на годината.

Наемната активност е съсредоточена предимно в най-големите дистрибуционни центрове в Европа. Търсенето продължава да се движи от съображения за намаляване на оперативните разходи и често произхожда от хранително-вкусовия сектор, сочат наблюденията на консултантите.

Предприемаческата активност в Европа остава замразена или ограничена до проекти, предназначени за конкретни наематели. Независимо от това на почти всички пазари в 15-те държави, включени в проучването, наличното предлагане продължава да се увеличава заради освободените площи.

Средно наемите на първокласни площи в Европа са отбелязали спад от 7,9% през първото тримесечие на годишна база. С изключение на Западен Лондон, където се отчита ръст на наемите с 4,5%, наемите остават без изменение или падат на всички други локации. От компанията прогнозират, че наемните нива ще останат под натиск до края на годината.

Като цяло се обобщава, че инвестиционната активност в сегмента се е свила по-силно от общото инвестиционно забавяне. След седем поредни тримесечия на ръст средната доходност от първокласни площи в Европа се е понижила с 6 базисни пункта.

www.investor.bg

© 2006-2019 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени