Безплатен телефон 0800 900 25

Къщите около София – новият хит сред купувачите

Публикувана на 16.08.2017

По време на бума на пазара през 2007-2009 г. освен жилищата по-заможните купувачи предпочетоха да се изнесат към южните райони на София в къщи. Разбира се, след кризата се наблюдаваше обратната тенденция. Може би оттогава остана асоциацията, че при анализите на пазара за сегмента „къщи”, първата аналогия винаги е нова (в повечето случаи луксозна) къща в „престижните южни райони”.

От началото на 2017 г. отново се забелязва вълна на сделки с къщи. Този път обаче ситуацията е коренно различна, обяснява Ивайло Цветанов от Arco Real Estate. Темпът на поскъпване на жилища и този на къщите, в диапазон до 40 км около София, е различен. Това доведе до ситуация на пазара, при която клиентът може да избира дали да си купи 3-стаен апартамент в „Младост” например, за 110 000 EUR, или къща на същата цена в близки около столицата селца.

Какви са особеностите и тенденциите в сегмента, обяснява Ивайло Цветанов, главен консултант жилищни имоти в агенция за недвижими имоти.

 

Господин Цветанов, наблюдава ли се сезонност при продажбата на къщи в близост до София и колко бързо се реализират сделки с този вид имоти?

Няма сезонност при покупко-продажбата на къщи. Всеки имот в продажба се реализира в определен стадий от неговото предлагане. При балансирана цена, продажбата може да се стане доста бързо, а ако се наблюдава разминаване в цената, може да се забави.

 

С какво са по-различни критериите при покупка на къща от тези на апартамент?

Особеното е, че за разлика от жилищата, при къщите основен фактор е наличието на дворно място. То трябва да бъде с правилна форма, но е дажно и самата къща да е с добри параметри.

Избягват се къщи в затворени комплекси. Може да е в комплекс, но е важно да си имат собствен двор.

 

В кои райони е съсредоточено търсенето и какво е съотношението на търсене на къщи в и извън затворен комплекс?

Според няма точно определен район, в който да е съсредоточено търсенето. Например, има интерес към северната част на София, където са селата Мрамор, Мировляне.

Прави впечатление, че хора които имат апартамент в северната част на София, предпочитат да си вземат и къща в тази част на столицата. Такива хора търсят къща, която да е в близост до квартала, в който живеят.

Що се отнася до финансирането, повечето хора разчитат на собствени средства и съвсем малка част (ако е над техните възможности) се ориентират към кредитиране.

Покупките са предимно с цел собствено ползване, а не с цел инвестиция. Има хора, които живеят в София и желаят да закупят имот извън столицата, например на около 40 км, с наличието на градски транспорт. 

Повечето предлагани къщи са построени през 70-те и 80-те години на миналия век.

 

В кой ценови диапазон се ориентират купувачите?

Около 100 000 EUR. По-малко е търсенето в по-горния клас около 250 000 EUR. За имотите, които са около 40 км около София, търсенето е в ценовите диапазони между 40 000 EUR и 50 000 EUR.

Виждаме, че цените на жилищата в София се покачват непрекъснато, макар и бавно и ако клиент иска да си купи един по-просторен тристаен апартамент трябва да даде около 100 000 – 120 000 EUR, а за тези пари може да се купи къща около София в прилично състояние.

 

Напоследък е модерно да се говори за по-екологичен начин на живот. Правилно ли ще бъде, ако кажем, че желанието да се живее в къща е част от тази тенденция?

Би могло да се каже. Покупката на къща е свързана с промяна в начина на живот, на нагласата, което може би се дължи на наличието на двор и отдалечаването ( в повечето случай) от шумния и мръсен град.

 

Какъв процент на отстъпка може да се постигне между офертна цена и тази, на която реално се сключа сделка?

В зависимост от имота, биха могли да се постигнат добри условия за покупка и за двете страни. Възможно е имот, който е офериран за 40 000 EUR, да се продаде и за 30 000 EUR.

 

Има ли някакви специфики при оформянето на документите на този тип имоти?

Много често се случва някои къщи да са надстроявани, без да са узаконени. При тази част от докъментите може да се появят „подводни камъни”. При самата регулация има изместване на линиите, но е важно да кажем, че и самите нотариуси имат някаква степен на допустимост и го вземат под внимание при изповядването на сделката.

Наблюдава ли се инвестиционен интерес към строителството на къщи – малки, не луксозни, среден клас?

По-скоро интересът е към къщи над средния клас, около 200 000 EUR.

 

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени