Безплатен телефон 0800 900 25

ТЪРСЕНЕТО НА ПАРЦЕЛИ НАЙ-ВИСОКО В ЦЕНТЪРА И ИЗТОЧНИТЕ КВАРТАЛИ НА СОФИЯ

Публикувана на 26.09.2017

Предприемачите предпочитат терени с високи показатели на застрояване близо с добри комуникации

 

Необичайно много са запитванията за парцели за жилищно застрояване в София, от инвеститори и строители от големите градове в страната. Това е отчетлив индикатор за очакванията им за развитието на имотния пазар в близко бъдеще, сочи анализ на Arco Real Estate, за пазара в сегмента през третото тримесечие на 2017 г.

 

Когато става въпрос за избор на жилищен район, интересът на инвеститорите следва този на купувачите. Най-висок остава интересът към центъра и източните квартали на София, като не липсва такъв и към по-бюджетните локации като „Люлин” и „Надежда”. Водещи критерии в избора остават близост до метростанция и паркова зона.

 

Собствениците на парцели не винаги успяват да определят обективно цената на продавания от тях парцел, вземайки предвид зоната, в която се намира и разгънатата застроена площ, която може да бъде постигната върху него, отчитат от Arco Real Estate.

 

В центъра на столицата, особено в най-престижните локации като Докторски паметник например, на практика липсва предлагане. Там ново строителство на жилища може да се реализира главно на мястото на стара къща или малка кооперация с двор. Някои от терените в центъра обаче са много малки и трудно могат да се застроят рационално, отчитат експертите на Arco Real Estate. За това и офертните цени в центъра на столицата в сегмента са в много широки граници - от 120 до 830 евро/кв.м., като на главните търговки улици са в диапазона от 1000 до 2500 евро/кв.м.

 

В района на Докторски паметник офертните цени на парцелите варират между 700-850 евро/кв.м. В съседния квартал „Оборище” собствениците на парцели искат от 350 до 550 евро/кв.м. в зависимост от терена за застрояване. В тази зона предлагането също не е високо, но има доста останали къщи с дворове, които могат да бъдат застроени.

 

 

Една от пречките да бъдат застроени някои подходящи терени в София е, че немалко от тях са с много съсобственици, обикновено наследници на имота, които не могат да се разберат помежду си. Когато собственикът на имота е един, то тогава пречка за реализация на проекта може да стане прекалено високите му претенции за обезщетение, за част от РЗП-то на бъдещата жилищна кооперация.

 

В намиращите се на запад от центъра райони, "Зона Б-5" и "Зона Б-18", офертните цени на парцели за застрояване са от 170 до 420 евро/кв. м. В разположения в съседство квартал "Банишора" пък офертите са в диапазона от 200 до 500 евро/кв.м. В тези столични квартали също има останали още стари къщи с дворове за застрояване. Не малко от тях са строени след Първата световна война и много набързо, за да приютят бежанците от Македония. Доста от тези имоти сега са необитаеми.

 

Най-ниските офертни цени на парцелите за застрояване в София са в кварталите „Дружба” и „Овча купел”, отчитат от Arco Real Estate. В „Дружба” те са от 45 до 85 евро/кв.м., като предприемачите дебнат да купят или сключат договор за застрояване на терен, намиращ се близо до вече работещото метро, свързващо летището с центъра и останалите част на града. В „Овча купел” интересът също е насочен към зоните около трасето на вече строящото се метро от третия метродиаметър. В този столичен квартал собствениците на парцели искат от 70 до 150 евро/кв.м.

 

В четирите части на квартал „Надежда” предложенията в сегмента са в много широки граници от 80 до 320 евро/кв.м. за парцел за застрояване. А в съседния квартал „Връбница”, те са от 60 до 100 евро/кв.м. И тук търсенето е основно за имоти, разположени близо метростанциите на втория лъч на подземната железница или близо до трамвая, с който се стига до метрото.

 

От 60 до 80 евро/кв.м. се предлагат парцелите за застрояване в периферните зони на квартал „Люлин”. В центъра на най-големия панелен комплекс в столицата и микрорайоните му, през които минава метрото обаче, цените варират от 100 до 230 евро/кв. м.

 

В „Красна поляна”, която няма много удобни транспортни връзки с центъра на града, собствениците на парцели ги оферират от 70 до 190 евро/кв.м. В „Карпузица” и „Павлово” офертните цени са от 90 до 250 евро/кв.м., а в „Кръстова вада” - от 130 до 360 евро/кв.м., отчитат още от Arco Real Estate.

 

В намиращия се близо до северните поли на Витоша кв. „Бъкстон”, собствениците са обявили офертни цени от 90 до 190 евро/кв.м., в съседната Бояна - от 125 до 330 евро/кв.м. В квартал „Витоша”, който също е край южната дъга на околовръстното шосе на София, офертите в сегмента варират от 60 до 150 евро/кв.м. В Драгалевци пък цените са в диапазона от 110 до 200 евро/кв.м. за парцел за застрояване. Малко по-на изток - в „Малинова долина” предложенията са от 50 до 110 евро/кв.м.

 

В източните райони на столицата най-скъпо – от 190 до 450 евро/кв.м., се предлагат парцелите в „Изток”, където предлагането в по-престижните зони около парк-хотел „Москва” или във вътрешността на квартала е слабо. По-големи шансове да се намерят терени има в източните зони, граничещи с трасето на демонтираната вече жп линия или близо до автогара „Юг”. В намиращия се наблизо „Дианабад” офертните цени на парцелите варират от 150 до 450 евро/кв.м.

 

От 110 до 480 евро/кв.м. се предлагат терените в петте части на ж.к. „Младост”. И тук по-високите цени са за имотите разположени близо до метростанциите.

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени