Безплатен телефон 0800 900 25

Пловдив е първенец в страната по сделките с недвижими имоти на глава от населението

Публикувана на 11.10.2017

Пловдив е първенец в страната по сделките с недвижими имоти на глава от населението

Най - желани са жилищата между булевардите „Васил Априлов“, „Копривщица“, „Шести септември“ и ул. „Любен Каравелов“

Пловдив в момента е най – горещата точка на пазара на недвижими имоти в страната. 

65 % е ръстът на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради, а това е  от тези във Варна и Бургас. Търсенето на имоти в Пловдив ударно превишава предлагането, докато по Черноморието тенденцията е обратна. Пловдив е на второ място след София като общ обем сделки с недвижими имоти, но като процент на сделките спрямо глава от населението градът ни е безспорният първенец. 

Това съобщи Мирослав Язов, председател на регионалната колегия за Пловдив на Националното сдружение „Недвижими имоти“ по време на дискусия за имотния пазар в Пловдив и региона. На срещата беше поканен и заместник-кметът Димитър Кацарски, който трябваше да представи инвестиционните проекти в община Пловдив. Той обаче не уважи представителите на имотния бранш, въпреки потвърденото участие. 

Съществено за Пловдив е разминаването между броя издадени разрешителни и реално започнатите строежи реален спад с около 6 % на сделките  за първото полугодие на тази година, спрямо същия период на миналата. Повечето сделки са за жилища в строеж, обясни Язов, позовавайки се на данни от Агенцията по вписванията. 

През миналата година е отчетено увеличение с 12 % на сделките със стари имоти, докато интересът към новото строителство е нарастнал само с близо 3 %, отчитат още от бранша в Пловдив. 

В момента най – търсените за продажби са двустайните апартаменти, и старо, и ново строителство. Тяхната абсолютна стойност е 50 000 евро, колкото е и бюджетът на средностатистическият пловдивчанин. Най – предпочитаният от купувачите на жилища е кварталът до Медицинския университет в Пловдив, в карето между булевардите „Васил Априлов“, „Копривщица“, „Шести септември“ и ул. „Любен Каравелов“. Там цените достигат до 900 евро на квадратен метър жилищна площ.

Развитието на индустрията и намалените лихвени проценти по ипотеките от банките са главните причини за бума на имотния пазар, отчитат още от бранша. В момента, в който обаче се случи някаква драма с пазара на кридити – например лихвата се вдигне на 2,5%, всичко свършва, коментира Мирослав Язов, подчертавайки тясната връзка между пазара на недвижими имоти и пазара на кредити. 

www.bnr.bg

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени