Безплатен телефон 0800 900 25

Кога пазарът на имоти в България ще се насити и обърне

Публикувана на 25.10.2017

На 24.10 след любезната покана на Bloomberg България, Ясна Божинова, мениджър маркетинг в Arco Real Еstate и Людмил Боянов, мениджър продажби в Arco Real Еstate дадоха интервю, относно пазара на недвижими имоти през първите три тримесечия на 2017г. 

В интервюто бяха засегнати основни въпроси като: ще продължат ли да се повишават цените, очаква ли се криза на имотния пазар, има ли качествени имоти на пазара и други.

 

Все още сме в пазар, при който търсенето на имоти превишава предлагането. Ипотечните кредити продължават да са на ниски нива, така че това се запазва като тенденция до края на годината и нашата прогноза е, че ще продължи и през следващата 2018.  Това каза Людмил Боянов, мениджър продажби в Arco Real Еstate, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. 

Качествени имоти на пазара има все по-малко. Добра новина е, че все повече нови сгради ще излизат, каза Боянов. "Купувачите са доста по-взискателни към това, което купуват. Те са все по-взискателни и към консултанта, който ги представлява". 

Не очакваме цените на имотите да продължават да се повишават, защото се строят много нови жилищни сгради. Това каза от своя страна Ясна Божинова, мениджър маркетинг в Arco Real Еstate. "Очакваме през следващите две години да излязат над 1000 жилищни единици на пазара. Това ще доведе до обръщане на пазара. В момента сме в пазар на продавача. Когато се насити, през следващите две години, ще се стигне до урегулиране от гледна точка на интереса на купувачите. 

"Ако към момента не разполагаме с достатъчно добри имоти на добра локация, с изпълнени необходими изисквания на качество на строежа, то в момента очакваме да излязат на пазара много нови такива имоти".

Очакваме цените да запазят своя умерен темп на растеж, каза още Божинова. "Тази година за девет месеца ние отчитаме 5% увеличение. През следващите години не очакваме да се случи голям скок в цените, а пазарът ще продължи да се развива".

 

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени